TokTek

Crackle Canvas “  TokTek (Tom Verbruggen)
Terwijl de meeste artiesten in electronische muziek gebaande paden bewandelen en live-sets grotendeels vast liggen, is het belangrijkste kenmerk van het werk van TokTek zijn vermogen tot improvisatie. TokTek is de artiestennaam van de Bredase muzikant en kunstenaar Tom Verbruggen (1978), een van de meest innovatieve en onderzoekende artiesten van Nederland. Hij bouwt en verbouwt zijn eigen instrumenten. Zo worden synthesizers, speelgoed en computers instrumenten met een geheel eigen geluid, aangestuurd door middel van een joystick. Hiermee maakt hij composities met tot de verbeelding sprekende namen als: Iets met beats en Ruis voor thuis. Voor deze performance/expositie heeft hij vijf canvas doeken omgebouwd totelektronische schilderijen. Op het eerste oog lijken dit gewone, zwarte en witte canvas vierkanten. Ze bevatten echter allerlei electronica, waarmee TokTek de doeken met elkaar kan verbinden. Zo onstaat een fascinerend soundscape. Na zijn performance krijgen mensen uit het publiek de kans om uit te proberen of ook zij muziek weten te ’toveren’ uit de canvas doeken. Dus kom en maak je eigen soundscape.
Zie voor meer informatie over TokTek en Lomechanik; www.lomechanik.com
Vrijdag 19 oktober
Lokatie: Unit 1, winkelpassage De Gooische Brink – ingang naast Uitspanning Lunenburg
Tijd: overdag, doorlopend van 12.00 t/m 17.00. Ieder uur start een nieuwe performance.

toktek_1.jpg

Moederkoek – TokTek (Tom Verbruggen)
Als lid van het Lomechanik collectief bracht TokTek meerdere tracks uit op diverse CD’s van het gelijknamige Nijmeegse label. Momenteel werkt hij aan zijn eerste volledige album. De manier waarop zijn muziek tot stand komt is bijzonder. Normaal gesproken is een live set opgebouwd uit van tevoren gemaakte sounds, die samen een muziekstuk maken. TokTek werkt anders. Zijn computer is leeg, alle geluiden moeten nog tot stand komen. TokTeks zet zijn muzikale kunst op vele manieren in. Dit optreden doet hij samen met zijn moeder. Zij bakt on stage een cake. TokTek nam het muzikale gedeelte voor zijn rekening. Hij samplet en bewerkt alle geluiden van het cake bakken en maakte ze tot muziek. Zo ontstaat een stuk waarin het publiek niet alleen ziet en ruikt dat er een cake gemaakt werd, maar dit ook op de TokTek-manier te horen krijgt . Om het geheel compleet te maken kon iedereen tot slot een stuk cake proeven.

Zaterdag 20 oktoberLocatie:
Unit 2, winkelpassage De Gooische Brink – ingang naast Uitspanning Lunenburg
Tijd: overdag, doorlopend van 12.00 t/m 17.00. Ieder uur start een nieuwe performance.

toktek_2.jpg

Performance Onderweg – TokTek (Tom Verbruggen)
TokTek creëert de geluiden on stage. Met joysticks kan hij bewerken, opnemen en aan- en uitzetten. De geluiden komen onder meer uit een platenspeler en uit kraakdozen. (Een ‘kraakdoos’? Maak een’˜verkeerde’ schakeling op een printplaat en stuur daar elektriciteit door. Voeg wat variabele weerstanden toe om het signaal te vervormen en zo geluiden te maken en te veranderen.) Naarmate het optreden vordert, zijn er steeds meer bruikbare geluiden die hij kan samenvoegen tot een muziekstuk. TokTek werkt vooral met zelfgemaakte apparatuur, waardoor hij een zeer karakteristiek geluid produceert. En: iedere performance is anders.
Deze performance met muziek speelt zich af midden op het kerkhof. Luguber?
Je zult het nooit weten wanneer je niet komt kijken.
Zondag 21 oktober
Tijd: overdag, doorlopend van 12.00 t/m 17.00.
Ieder uur start een nieuwe performance.
Locatie: Begraafplaats Gedenkt te Sterven,
Oude Torenstraat, achter de Grote Kerk op de Kerkbrink.