Locaties

Uitspanning Lunenburg
Kerkbrink

Op 1 juni 2000 opende Uitspanning Lunenburg zijn deuren. In navolging van het Hof van Holland, het hotel/grand caf̩ dat voorheen op deze plek aan de Kerkbrink stond, is Lunenburg een van de centrale ontmoetingspunten in Hilversum geworden. Vooral zomers weten veel mensen het terras van de uitspanning te vinden. Het is dan ook prima vertoeven op het grootste Рen volgens velen Рmooist gelegen terras van Hilversum.

Theater Achterom
Eemnesserweg 7a
1221 CT Hilversum
035-6233993 (kassa & reserveren)
035-6229326 (informatielijn)
www.theaterachterom.nl

Theater Achterom is hèt vlakke vloertheater van Hilversum; een veelzijdig en eigenzinnig podium in het hartje van mediastad Hilversum. Het aanbod is gevarieerd: van verrassende hedendaags toneel met o.a. Aluin, Helmert Woudenberg, Yvonne van den Hurk, Porgy Franssen, Henk van Ulsen; cabaret en kleinkunst van o.a. Jochem Myjer, Sara Kroos, Vliegende Panters, Youp van ’t Hek, Najib Amhali, Jeroen van Merwijk; moderne dansen eigentijdse muziektheater met o.a. Juan Pablo Dobal, en Kasper van Kooten. Daarnaast biedt Theater Achterom in samenwerking met Globe CKC onderdak aan een aantal schoolvoorstellingen en aan diverse amateur theatergroepen. Theater Achterom wordt gesubsidieerd door de Gemeente Hilversum. Theater Achterom is gevestigd aan de emnesserweg 7a in Hilversum.

Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211 BX Hilversum
Openingstijden:
di. t/m za. 11.00-17.00 uur,
zon. 12.00 – 17.00 uur.
De I Love Hillywood-exposities zijn te zien in het museum café en de VVV-ruimte op de begane grond:
do. t/m za. 10.00-17.00 uur
en zo. 12.00-17.00 uur
035-6292826
museumhilversum@hilversum.nl
www.museumhilversum.nl
Museum Hilversum aan de kerkbrink in het hart van Hilversum, richt zich op de wisselwerking tussen cultuurhistorie en moderne stedenbouw, architectuur en landschapsinrichting. Het museum heeft zich ontwikkeld tot een plek om inspiratie op te doen en het zicht op de buitenwereld te verdiepen. De media-architectuur, het Nieuwe Bouwen, de gebouwen van Duiker en Dudok en de bijzondere villawijken zijn opgenomen in de vaste presentatie van het museum. In wisseltentoonstellingen komen actuele zaken aan bod, die in relatie staan tot de aandachtsgebieden van het museum. Museum Hilversum organiseert naast tentoonstellingen ook debatten, lezingen en rondleidingen. Ook is het museum verantwoordelijk voor de invulling van de landelijke Dag van de Architectuur in Hilversum en Open Monumentendag.

Filmtheater Hilversum
Luitgardeweg 10, tegenover de St. Vituskerk
telefoon: 035-623 54 66
Info@FilmtheaterHilversum.nl
www.filmtheaterhilversum.nl
In 1978 werd Filmhuis Hilversum opgericht. De eerste elf jaar werd één voorstelling per week gegeven, het eerste seizoen in De Tagrijn, later in het inmiddels afgebroken Tejater Achterom aan de kop van de Groest. In de jaren ‘90 werd het aantal voorstellingen langzaam maar zeker uitgebreid tot zo’n vijf per week. In 1995 werden 10.000 bezoekers getrokken. In datzelfde jaar deed zich de kans voor ruimte in Gooiland te huren die tot 1982 de bioscoop Bijou was. Een gewaagde sprong, maar het pakte goed uit. In het openingsjaar 1996 werden al meer dan 20.000 bezoekers verwelkomd. In het topjaar 2006 waren dat er ruim 52.000. Inmiddels heeft het filmtheater zijn langste tijd in Gooiland ook gehad. Enige tijd geleden is begonnen met de nieuwbouw in de Herenstraat. Wanneer de bouw volgens planning verloopt, zal het nieuwe filmtheater eind dit jaar haar deuren openen. In de nieuwbouw komen naast een ruime, gezellige foyer, drie zalen waarin een ruime keus aan kwaliteitsfilms te zien zal zijn.

De Centrale Bibliotheek Hilversum
’s-Gravelandseweg 55
1217 EH Hilversum

De Centrale Bibliotheek aan de ‘s Gravelandseweg is hèt centrum voor kennis en informatie en een ontmoetingsplaats voor cultuur en ontspanning voor alle Hilversummers. U vindt hier een grote collectie boeken, cd’s, dvd’s, bladmuziek en luisterboeken. De bibliotheek beschikt over een groot assortiment kranten- en tijdschriften-abonnementen. Er zijn veel computers beschikbaar, waarop u gratis kunt zoeken in informatieve digitale bestanden. Ook als u geen bibliotheekabonnement heeft bent u van harte welkom. De Centrale Bibliotheek is onlangs prachtig verbouwd en heeft nu ook een cafégedeelte waar u koffie en thee kunt drinken en een ‘woonkamer’ waar u op de bank rustig uw krant of tijdschrift kunt lezen. Het gebouw heeft vier verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich het uitleencentrum, muziekafdeling, jongerenafdeling en een klantenservice/informatiepunt. Daarnaast organiseert de bibliotheek tal van activiteiten, waaronder: cursussen, workshops, lezingen, tentoonstellingen en (kinder)theatervoorstellingen.
In het gebouw is tevens de Kunstuitleen Hilversum gevestigd.
maandag 13.00 -20.30;
dinsdag 10.00 -18.00;
woensdag 10.00 -20.30;
donderdag 10.00 -18.00;
vrijdag10.00 -20.30;
zaterdag 11.00 -16.00.

De Vorstin
De Vorstin is het nieuwe podium van Hilversum. Het is een podium voor concerten, theater, dance en multimedia en biedt een programma voor een zo breed mogelijk publiek. Maar behalve popmuziek krijgen ook genres als jazz en wereldmuziek een prominente plek in de programmering. In de Vorstin kan publiek grote (inter)nationale artiesten bewonderen, maar is ook zeker ruimte voor lokale helden!Het nieuwe podium krijgt een foyerruimte, een concertzaal voor 900 bezoekers en een muziekcafé. De muzikanten kunnen gebruik maken van de 5 oefenruimtes in de kelder van het pand en in de concertzaal wordt een inschuifbare tribune geplaatst voor ca. 250 personen. Medio 2008 opent de Vorstin de deuren aan de Koninginneweg. Dus het duurt nog even voordat wij het programma kunnen bieden in het nieuwe podium. Dat betekent niet dat u in het komende jaar niets van de Vorstin ziet en hoort. Dit jaar mag beschouwd worden als voorprogramma en I Love Hillywood past daar prima in!

Units 1 en 2

Deze twee leegstaande winkelpanden zijn beschikbaar gesteld door de winkeliersvereniging De Gooische Brink en bevinden zich in de winkelpassage De Gooische Brink. De ingang hiervan is op de Kerkbrink, naast Uitspanning Lunenburg. Begraafplaats Gedenkt te Sterven
De ‘Oude begraafplaats’ Gedenkt te Sterven bevindt zich in de Oude Torenstraat, achter de Grote Kerk op de Kerkbrink. Hij werd in gebruik genomen op 1-1-1793 en de laatse begraving vond plaats in 1941. Inmiddels zijn de meeste graven geruimd. Op de begraafplaats staan een aantal prachtige, oude beuken en aan de muur bevindt zich een herdenkingssteen met namen van in WO II omgekomen leerlingen en oud-leerlingen van het Nieuwe Lyceum.