Theater achterom

Eemnesserweg 7a, Hilversum035-6233993 (kassa & reserveren)035-6229326 (informatielijn) www.theaterachterom.nl

Morgen ben ik anders Joeri is een jongen van elf, die meent in een verkeerd lichaam te zijn geboren en liever een meisje is. Hij vertrouwt zijn diepste wensen en vragen toe aan de camera, waarmee hij een film maakt over zichzelf. Hij bedenkt alvast een naam voor zichzelf: Majlent. Via de projectie op het scherm achter op het toneel, kijkt het publiek mee. In het echte leven experimenteert hij voorzichtig met zijn wens om als meisje door het leven te gaan.

De verstandelijk gehandicapte buurjongen van Joeri doet hier niet zo moeilijk over, maar vooral Joeri’s vader kan er weinig mee dat zijn zoon, in een gesprek over beroepskeuze, zegt ‘moeder’ te willen worden:Joeri: ‘O ja, ik wil later moeder worden.’Vader: ‘ Kan die jongen van jou nooit eens iets normaal zeggen? ‘ Moeder: ‘Lieve schat, jongens hebben van onder een wormvormig aanhangsel waardoor ze nooit moeder kunnen worden. ‘Joeri: ‘ Maar je mag toch elk beroep kiezen dat je wilt. ‘ Vader: ‘Wat is dat nou voor een stom antwoord. Dat kun je helemaal niet worden. Dan moet je op zijn minst een meisje zijn en al behoorlijk op leeftijd. En trouwens, moeder, dat is helemaal geen beroep.’Moeder: ‘Daar ben ik het pertinent mee oneens. Hoe kom je op het idee, lieverd?’Joeri: ‘We hadden een beroepskeuzetoets op school en daar kwam uit, dat ik moeder wilde worden.’Moeder: ‘En tegen mij zei je, dat er uit die test kwam dat je buitenlandse bejaarden in bad wou doen.’Joeri: ‘Ja, dat of moeder.’
Net als in eerdere Keizer & van der Mast voorstellingen staat ook in Morgen ben ik anders de vraag ‘Wie ben ik op weg naar volwassenheid?’ centraal. De lichtvoetige en beeldende familievoorstelling naar het boek Majlent van Ted van Lieshout, laat kinderen open kijken naar seksualiteit aan de hand van de verwarrende vragen van de hoofdpersoon.

Let op: hoewel deze voorstelling deel uit maakt van I Love Hillywood, vindt hij plaats voor het eigenlijke festival in verband met de jaarplanning van het theater.Theater Achterom, zondag 7 oktober 2007, aanvang 14.30u Toegang €6,- Familievoorstelling (8+)

Het ParadijsHet Paradijs is een dynamisch dansspektakel uitgevoerd door een internationale bezetting van vier Indonesische, een Japanse en twee Nederlandse performers. De voorstelling is geboren uit de samenwerking tussen de Nederlands-Indische choreograaf Gerard Mosterd en zijn Sumatraanse collega Boi Sakti. Wat de twee mannen bindt, is hun belangstelling voor matriarchale culturen. Deze zijn door vrouwen geschapen en vormgegeven. Vrouwen domineren hierin, maar zijn geen overheersers. Wel vervullen zij leiddinggevende rollen op economisch, politiek en maatschappelijk gebied. De makers van deze voorstelling stellen zich voor dat in Het Paradijs de vrouwen de leiding hebben. Er is geen bezit, oorlog of geweld, erotiek is geen taboe en er heerst vrijheid en tolerantie.

Zeven dansers en een videobeamer vormen de elementen van deze dynamische en kleurrijke Nederlands-Indonesische multimedia dansvoorstelling. Deze is gebaseerd op pentjak silat, een verzamelnaam voor meerdere Indonesische krijgskunsten. Traditioneel hebben zich per streek verschillende stijlen ontwikkeld, die vaak lokale dieren imiteren. Pentjak Silat is behalve een levenshouding, een geestelijke krijgskunst, waarbij de factor kracht een ondergeschikte rol speelt. De gevechtsbeweging wordt op een gracieuze en nauwelijks hoorbare wijze uitgevoerd.

TransformatieBoi Sakti neemt matriarchale thema’s die diep geworteld zijn in de Minangkabau-gemeenschap in West-Sumatra als uitgangspunt. Zijn choreografie beweegt zich van het vrouwelijke naar het mannelijke, tot er een evenwicht tussen beide komt. Het werk van Gerard Mosterd laat een dans zien waarin gestreefd wordt naar de transformatie van het mannelijke naar het vrouwelijke. De Indonesische band Gumarang Sakti legt een akoestisch, traditioneel muziektapijt onder de voorstelling, gecombineerd met elektronische samples van Paul Goodman.

Theater Achterom, zondag 21 oktober 2007, aanvang 20.15u   Toegang € 12,-

THEATER ACHTEROM Eemnesserweg 7a1221 CT Hilversum035-6233993 (kassa & reserveren)035-6229326 (informatielijn)Voor meer informatie, zie: www.theaterachterom.nl

[In kader plaatsen]Theater Achterom ligt op 5 minuten loopafstand van station Hilversum CS, uitgang Oosterpoortplein. Om bij het theater te komen volgt u de groene gemeentelijke aanwijsbordjes. Volg de Larenseweg Рlangs Caf̩ Dudok; eerste straat rechts is de Eemnesserweg. Aan de linkerkant na drie huisblokken, ca. 100 meter, vindt u in het Theater Achterom Eemnesserweg 7/A.