Een ‘Open’ Festival.

Jan Verroest interviewt Anne de Vilder, initiatiefnemer van het Ilovehillywood festival.

Ben je een eenmansband of organiseer je het festival met meer mensen samen?
Ik doe het niet alleen natuurlijk maar het is wel in mijn hoofd ontstaan toen ik een paar jaar gelden met mijn partner het World Wide videofestival in Amsterdam bezocht. We vonden het echt gaaf, en zagen zoiets ook wel zitten in media-stad Hilversum. Ik ben met allerlei instanties gaan praten en gaan samenwerken en er kwam geld van de provincie.
De leukste samenwerking was met de Tagrijn (heet inmiddels De Vorstin) waarmee ik het festival (namens kunstidee) voor de 2e keer samen organiseer. Maar er zijn meer betrokkenen zoals St. PiNG, Bibliotheek Hilversum, Beeld en Geluid, basisscholen in Hilversum, theater Achterom en ik praat regelmatig met kunstenaars over de ontwikkelingen.

Als ik ‘Ilovehillywood’ hoor denk ik aan hollywood en film, maar ook aan liefde voor je geboorte- of woonplaats. Als ik ‘festival’ hoor denk ik aan popbands die live optreden. Life filmmuziek in het dorp? Klopt er iets van mijn assosiaties?
Inderdaad, we willen live muziek in kruisbestuivingen met theater/muziek/beweging/geluid. En Hollywood en film klopt ook wel ja. Hier in Hilversum heeft men het vaker over hillywood, denk aan een mix van het gooische matras, media stad en televisie studio’s. I love Hillywood is een vette knipoog omdat het nooit Hollywood gaat halen. Behalve de botox dan. Maar ze zouden het wel graag willen…
Genoeg Botox, te weinig kunst?
Precies! Een deel van de Hilversumse politiek zegt dat er een huis voor de kunst moet komen, een ontmoetingsplek. Ik zie daar wel wat in, als het een plek wordt waar men zich als jongere kan ontwikkelen, zoals wij dat deden in het Tagrijn. Een skater park is leuk, maar er is meer. En ik vind het leuk om voor de tijd dat ik zelf hier zit in Hilversum, het interessanter en leuker te maken, vooral voor mezelf en daarmee voor een heleboel andere mensen.

Is Ilovehillywood een festival waar je vooral dingen kunt bekijken of is er ook van alles te doen?
Beide, voor zowel volwassenen als kinderen is er veel te bekijken én te doen.
We noemen het een ‘Open Festival’, het is niet alleen heel toegankelijk maar iedereen krijg ook volop de kans bijdrages te leveren.
Kinderen presenteren hun eigen gemaakte werk, volwassen kunnen workshops volgen en er zijn voorstellingen en presentaties voor iedereen. Alles in een heel open setting, men kan vragen stellen aan de makers en men kan volop zelf meedoen: er zijn seminars, lezingen en masterclasses, en men kan zelf filmpjes insturen via mobilereporters.org waar overigens leuke prijzen mee te winnen zijn.

Het Ilovehillywood festival bestaat uit verschillende onderdelen, kunst, onderwijs, beeld. Kun je mij in het kort vertellen wat het speerpunt van het festival is?
Het gaat vooral om onderzoek en experiment, met ‘onderweg’ als onderliggend thema. Onderweg verwijst niet alleen naar reizen of roadmovies, maar ook naar het proces van iets maken. De ontwikkeling, het onderzoek, het experiment is vaak interessanter dan het uiteindelijke kunstwerk, en daar willen we vooral iets van laten zien.

Waar speelt het festival zich eigenlijk af?
Het speelt zich op verschillende plekken in de stad af, maar het hart van festival is op de kerkbrink in Hilversum.

Het Cinekid festival (14-28 OCT) is in dezelfde periode, is dat toeval? Werken jullie samen?
We werken samen, het filmtheater laat in die periode natuurlijk veel cinekid films zien, en er zijn speciale workshops voor kinderen tijdens het festival ism met cinekid.

Je organiseert nu voor de tweede keer het ALH festival. Waarom eigenlijk? Moet je als kunstenaar niet gewoon kunst maken?
Naast kunstenaar ben ik ook kunstliefhebber. Daarnaast ben ik iemand die graag netwerken en samenwerkingsverbanden legt. Het festival moet een organisch geheel worden, niet statisch, en dat is een grote uitdaging. Naar mijn idee gaat het prima met mijn kunstenaarschap samen. Het een voedt het ander en andersom.

Welk onderdeel van het festival vind je zelf het leukst/uitdagendst?
De uitdaging is eigenlijk hetzelfde als bij het maken van kunst: dat wat ik bedenk werkelijkheid maken. Het leukste van zo’n festival vind ik het hele idee om de buurt/stad dorp heel even op een andere boeg te gooien.

Over welk onderdeel maak je je de meeste zorgen?
Tijd! Die gaat altijd te snel!

Ga je ook zelf werk/kunst laten zien?
Ja, ik ben aan na denken over een performance, en over film. Ik wil graag mensen interviewen op straat met hele korte interviews van maximaal 30 sec.

Jan Verroest, freelance meedenker.


Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
U bent vrij (delen van) dit artikel te gebruiken in uw eigen publicaties, zolang ilovehillywood.nl wordt vermeldt.

Reacties zijn gesloten.